Razvojni centar za mlade

Razvojni centar za mlade je udruženje za mlade osnovano početkom 2014. godine. Deluje u oblastima omladinske politike, izgradnje građanskog društva i aktivizma i usmereno je na:

  • unapređenje sistematskog i organizovanog neformalnog obrazovanja mladih i opšte populacije o ljudskim pravima i obavezama i važnosti aktivnog učešća u društvu;
  • unapređenje mehanizama za podsticanje, organizovanje i vrednovanje volonterskog rada mladih;
  • rad na programima podrške za ostvarivanje mobilnosti mladih;
  • obezbeđivanje saradnje i komunikacije sa organizacijama iz zemlje, regiona i šireg okruženja u cilju zajedničkih akcija.

Krajem 2017. godine, organizacija je usvojila petogodišnji Plan razvoja (ističući glavne pravce i ciljeve po pitanju unapređenja organizacionih kapaciteta), zajedno sa Akcionim planom za 2018-2109, kojim se definišu glavni tematski fokusi za naredni period. Sledeće 3 teme su navedene kao prioriteti organizacije u navedenom periodu:

  • uloga sporta u društvenom razvoju i borba protiv negativnih pojava u sportu i kroz sport;
  • učešće mladih u javnom i političkom životu zajednice, sa fokusom na mladim ženama i ranjivim grupama mladih;
  • ljudska prava na Internetu (upravljanje Internetom).

Organizacija se sastoji od petočlanog projektnog tima, 10 spoljnih eksperata iz različitih oblasti i mreže od 100 volontera širom zemlje. Uspostavila je partnerstvo sa 24 organizacije iz celog regiona, putem potpisanih Memoranduma o razumevanju, uz uspostavljenu saradnju sa različitim opštinama, sindikatima, obrazovnim i sportskim institucijama i medijima. Od 2015. godine potpisnica je regionalnog Memoranduma o razumevanju sa 17 organizacija iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije o zajedničkom delovanju u oblasti obrazovanja o ljudskim pravima kroz sport, kao i nacionalnog Protokola o saradnji sa 6 organizacija iz različitih delova Srbija (na temu omladinskog aktivizma, od 2017. godine). Takođe, tokom 2018. i 2019. uspostavila je saradnju sa više od 10 novih struktura iz oblasti omladine, sporta i neformalnog obrazovanja. Osim toga, Razvojni centar za mlade član je Evropskog pokreta protiv govora mržnje na Internetu, koji okuplja više od 1000 omladinskih organizacija iz cele Evrope u okviru „No Hate Speech Movement“-a, iniciranog od strane Saveta Evrope.

Većina aktivnosti Razvojnog centra za mlade zasnovana je na metodama neformalnog obrazovanja, uglavnom na razvoju i jačanju mreže vršnjačkih edukatora i njihovom daljem delovanju u lokalnim zajednicama iz kojih dolaze (kroz radionice, lokalne akcije, istraživanja, akcije javnog zagovaranja, itd).

U periodu od 2014. do 2018. godine, Razvojni centar za mlade inicirao je i uspešno realizovao 16 različitih projekata, uz podršku domaćih i međunarodnih donatora iz različitih sektora, poput Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Evropske komisije, Odeljenja za mlade i Evropske omladinske fondacije Saveta Evrope, Erste banke, opština Raška, Bečej i Veliko Gradište, i mnogih drugih.

razvojnicentarzamlade@gmail.com
http://razvojnicentarzamlade.org.rs/