Razvojni Centar Za Mlade Mladi Sindikati Snaga

Mladi sindikalci pokreću društvo

  • 28/01/2020

Projekat „Sindikati i njihove omladinske sekcije – novi pokretači omladinske participacije“ je počeo i trajaće do decembra ove godine. Cilj je unapređenje znanja i veština mladih sindikalnih aktivista za učešće u društvenim procesima od značaja i zagovaranje za poboljšanje stanja u oblasti radnih prava mladih.

Razvojni centar za mlade iz Begrada je nosilac projekta, a u realizaciji učestvuju još Sindikalno edukativni centar iz Banja Luke, Sindikalni centar za edukaciju i obuku iz Skoplja, udruženje KOSMO iz Podgorice i sindikat Mladi Plus iz Ljubljane, uz aktivno učešće organizacija iz Grčke i Slovačke.

Projekat će imati nekoliko faza, a prvi korak je istraživanje među mladima o omladinskom aktivizmu i učešću u sindikatima, kao i korišćenju ovih struktura za aktivno učešće u društvu, a rezultati će biti predstavljeni kroz nacionalne i objedinjeni izveštaj.

Centralna aktivnost biće Sindikalna akademija koju će pohađati 35 polaznika zemalja učesnica, a na kojoj će kroz neformalno obrazovanje učiti na koji način mogu da se uključe u procese od značaja za mlade kako kroz sindikat, tako i u sopstvenom okruženju. Ujedno će razvijati socijalne veštine neophodne za uspešno aktivno delovanje, ali i predložiti na koji način se treba obratiti mladima kroz medijsku kampanju koja će uslediti kako bi se poruka proširila na što veći broj ljudi. Učesnici će takođe imati terenske aktivnosti tokom kojih će prenositi znanje vršnjacima iz okruženja.

Projekat je podržala Evropska omladinska fondacija Saveta Evrope, a biće okončan Završnom konferencijom tokom koje će se učesnici projekta susresti sa akterima od značaja za teme omladinskog i sindikalnog aktivizma.

– Mlade je ponekad teško okupiti i formirati formalnu grupu, ali su kroz sindikate oni već udruženi i predstavljaju jednu od najorganizovanijih omladinskih struktura čiji potencijal treba usmeriti. Zato nastojimo da ih kroz naše aktivnosti obučimo da iskoriste ono što mnogi njihovi vršnjaci nemaju, dobru startnu poziciju, i tako naprave bolje okruženje za sebe, ali i ostale mlade – istakla je programska direktorka i koordinatorka porjekta Aleksandra Knežević.

„Sindikati i njihove omladinske sekcije – novi pokretači omladinske participacije“ nastavak je dvogodišnje saradnje istih partnera na temu sindikalnog aktivizma i uključivanja mladih iz ovog sektora u društvene procese od značaja za ovu starosnu grupu, pa se tokom susreta u Republici Srpskoj razgovaralo i o aplikaciji u okviru Erasmus + programa Evropske unije. Tom prilikom je utanačena agenda za studijsku posetu planiranu u Sloveniji.